Historisch Vereniging Wieringen tijdens lock down actief op Quarantaine.

DEN OEVER – Radiomakers uit Hilversum hadden bedacht om afgelopen zondag hun apparatuur te installeren in Hollands Kroon. Zaterdag werden foto’s op sociale media gepost dat in het Vikingschip in Den Oever het programma ‘Dijkstra & Evenblij Ter Plekke’ gepresenteerd door Frank Evenblij en Erik Dijkstra live te horen zou zijn.

Rina Klein van de  Historisch Vereniging Wieringen vertelt over het radiopromma: ,,In het radioprogramma zit ook van de rubriek van Mai Verbij “Where Am I”, waar luisteraars de kans kregen om te raden waar ze waren. Hints tussen 20:00-21:00 werden er gegeven. “Vroeger kon je er alleen zwemmend of met een bootje komen”, en “eeuwen geleden moest je hier met klachten verblijven” Rond 21:30u werd het antwoord live bekend gemaakt op de radio en aansluitend een interview. Zondag was de voorzitter van de Historisch Vereniging Wieringen, André Kok de geïnterviewde. Met klompen aan en muts op, want een gure wind joeg over de Quarantaine, stond Andre klaar om zijn verhaal te doen. Als je goed de hints had gevolgd, raadde je dat ze bij het Rijkspeilschaalgebouw stonden.

Voor het eerst een stukje Nederland in quarantaine

,,Op deze plek werd voor het eerst in Nederland het principe quarantaine toegepast. Niet in 2020 maar 200 jaar geleden kwamen hier schepen aan vanuit de oost die in quarantaine moesten. Zieke zeelui met de Zeeuwse koorts en andere tropische ziekten in hun lijf moesten van boord om 40 dagen in afzondering te leven, om daarna gezond in Amsterdam aan te meren. Niet iedereen redde dat en dan werden ze op Quarantaine begraven. Als geboren en getogen Westerlander kon het gebeuren dat Andre met zijn vrienden in het zand gingen scheppen en dan botten op groeven. Gelukkig spookt het er niet, maar met springtij kan je natte voeten krijgen,” legt Rina Klein uit.

Een leuk en kort interview door Mai Verbij, die niet in de gaten had dat ze Op Wieringen was.

Foto aangeleverd

Reageer op dit onderwerp