Nieuwe uitkijktoren Balgzandpolder geeft prachtig uitzicht op de vogelrots

NOORDKOP – Vorige week heeft Landschap Noord-Holland een een nieuwe uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied Balgzand in de Balgzandpolder geplaatst. De uitkijktoren is bijna 10 meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de vogelrijke Balgzandpolder tot aan de kust van Texel en Wieringen. De toren staat vlakbij de vogelrots (5 meter hoog) die in 2016 is ontwikkeld als veilig toevluchtsoord voor broedvogels. De nieuwe uitkijktoren is onderdeel van een omvangrijker plan waarmee Landschap Noord-Holland, samen met haar partners, de beleving van Balgzand wil uitbreiden en verbeteren. Bezoekers en vogelaars kunnen op verschillende punten van heel dichtbij genieten van natuur en van vogels in dit stuk waddengebied zonder ze te verstoren. 

De nieuwe uitkijktoren

De eerste stap in het plan met nieuwe beleefpunten is de plaatsing van de uitkijktoren aan de rand van Balgzand. Vanuit de toren heeft de bezoeker onbelemmerd zicht op de broedende vogels op de vogelrots, die landschap Noord-Holland al eerder plaatste, en op de vogelconcentraties in de Balgzandpolder. De toren is dusdanig hoog dat het uitzicht zich niet beperkt tot het landschap aan de binnenzijde van de zeedijk. Vanaf het bovenste bordes zie je zelfs in de verte Texel liggen en de Wieringer kust. Je kijkt over de vogelrijke schorren en je kunt genieten van de weersveranderingen en getijdenbewegingen op het voortdurend van uiterlijk wisselende wad.

Toegang tot de uitkijktoren

De uitkijktoren is te beklimmen, omdat het hier om een toren gaat die helemaal open is. Op dit moment is het nog wachten op de vogels, die zijn er nog niet in grote aantallen. In de toren gelden corona-maatregelen. Dus vermijd grote groepen mensen, kom een andere keer terug als het erg druk is. De uitkijktoren wordt niet gereinigd door Landschap Noord-Holland. Bij grote drukte zullen de boswachters de toren alsnog afsluiten. De andere beleefpunten zoals ’t Kuitje, de fotovogelhut en het vogelkijkscherm zijn wel afgesloten voor publiek.

Financiering uitkijktoren

De bouw en de plaatsing van de nieuwe uitkijktoren is mogelijk gemaakt door een aantal financiers: Prins Bernhard Cultuurfonds, De Kop Werkt!, Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland, Milieupark ’t Oost en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Foto: Michiel de Nijs

Reageer op dit onderwerp