Alle ins en outs over thee

INGEZONDEN MEDEDELING – Iedereen kent de warme drank ‘thee’ wel. Het is zelfs een van de meest gedronken dranken ter wereld. Het warme drankje is ergens ontstaan, maar hoe? Dat is een vraag dat je in deze blog kunt lezen. Ook is te lezen wanneer het naar Europa toe is gekomen, maar de verschillende smaken thee worden ook benoem. Hierdoor weet je alle ins en outs van thee.

Wat is thee?

Thee wordt gemaakt door warm water met bladeren en knopjes van theeplanten. Thee zijn blaadjes van Camelia Sinensis. Dit is de plant waar thee van wordt gemaakt, door de verwerking van de blaadjes wordt de theesoort bepaalt. Dus er bestaat geen groene thee, zwarte thee of witte thee plant, wat veel mensen wel denken. Thee mag ook soms geen thee genoemd worden bijvoorbeeld rooibos. Rooibos wordt niet gemaakt van Camelia Sinensis, omdat er een infusie van smaak is. Maar om het makkelijk te maken zegt iedereen wel thee.

Oorsprong van thee

Thee komt oorspronkelijk uit China. Het werd 2700 jaar voor Christus ontdekt door de keizer Shen Nung. Tijdens een rustpauze kookte Shen Nung water alleen daar waren wat blaadjes in terecht gekomen. Het bleek uiteindelijk heel goed te smaken, toen was ‘thee’ als het ware geboren. Thee werd de eerste eeuwen gebruikt als medicijn en pas in 300 jaar voor Christus werd het gedronken als genotsmiddel. In Europa maakten we in 1610 kennis met thee. De Verenigde Oos-Indische-Compagnie bracht de eerste lading thee mee. Dit was in de tijd van de gouden eeuw, toen er nog meer specerijen vanuit Azië naar Nederland toe gehaald zoals kruidnagel. In 1750 werd het nog makkelijker om thee te transporteren door tableaus. Er werd dan een tegel gemaakt van hele of fijne theebladen, hierdoor won thee snel zijn populariteit.

Zwarte thee

Zwarte thee is stoer en stevig. De smaak van deze theesoort is krachtig, kruidig, fruitig en heeft nootachtige tonen. Zwarte thee geeft je energie. Als de blaadjes zijn geplukt dan laat men de blaadjes uitdrogen in de zon of blazen ze er warme lucht doorheen. Hierna kneust men de blaadjes door ze te rollen, want de sappen komen dan los en kan de oxidatie beginnen. Door de oxidatie worden de blaadjes bruin, omdat er zuurstof bij komt. Het oxidatie proces kun je vergelijken met als je een hap van een appel neemt en laat liggen of een avocado een tijd laat staan, dit wordt ook bruin door zuurstof. Als laatste wordt de thee uitgedroogd. Nog een leuk weetje: wist je dat zwarte thee de meest gedronken thee ter wereld is?

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt van dezelfde blaadjes als zwarte thee. Groene thee kan verschillende smaken hebben van zoet, fris tot rokerig. De blaadjes worden geplukt en direct verhit, zodat er geen oxidatie kan ontstaan. Terwijl bij zwarte thee juist de bedoeling is dat het oxidatieproces wordt gestart. De blaadjes kunnen op twee manieren worden verhit namelijk: in een wok of stomen. In china worden de blaadjes voornamelijk verhit in een wok, terwijl in Japan de blaadjes worden gestoomd. Na het verhitten van de blaadjes worden de blaadjes goed uitgerold om de sappen en smaken vrij te krijgen. Hierna wordt de groene thee gedroogd.

Witte thee

Witte thee is de meest pure en verfijnde theesoort. Doordat het gemaakt is van de jonge zilverwitte blaadjes van de theeplant. De jonge witte donzige uitlopers van de Camellia sinensis kunnen alleen vroeg in het seizoen worden geplukt. Hierna worden de blaadjes verwelkt en uitgedroogd. Zo ontstaat er de meest pure vorm van thee.

Oolong thee

Oolong betekent in het chinees ‘zwarte draak’. De naam is de refereren aan de zeer donkere kleuren van de thee die tijdens het droogproces ontstaan. Deze theesoort is een traditionele theesoort. De smaak ligt tussen een groene en zwarte thee in. Want groene thee is helemaal niet geoxideerd en zwarte thee wel helemaal, hierdoor ligt de oxidatiegraad van deze theesoort 10% en 75%. De smaak varieert van fris, bloemen tot fruitig. Het is een zeer spannende thee. Na het plukken van de blaadjes laat men ze verwelken. Daarna worden de blaadjes geschud, zodat de randen licht kneuzen en de oxidatie kan beginnen. Het oxidatieproces verschilt per oolog er zijn licht, gemiddeld en zwaar geoxideerde oolongs. De oxidatie stopt als de blaadjes worden verhit. Hierna worden de theeblaadjes uitgerold en gedroogd.

Rooibos

Rooibos mag eigenlijk helemaal geen thee worden genoemd. Omdat het een infusie is met naaldjes van de rooibosstruik. De groene struik groeit alleen in Zuid-Afrika. Tijdens het productieproces kleuren de naaldjes rood, waardoor jouw thee een donker rode/ lichte bruine kleur krijgt. De smaak dat de rooibos heeft is een kruidige smaak met een lichte smaak van honing.

Thee goed opbergen

 De smaak van thee kan veranderen als je het niet goed opbergt. Door de thee niet op een vochtige plek te bewaren kan er geen micro organismen groeien. Waardoor er geen schimmels, rotting of gisting ontstaat. Ook kan het jouw smaakbeleving verminderen. Door de thee droog te bewaren is erg belangrijk. Verder als je verse thee in een pot bewaart en regelmatig thee drinkt dan kan er al gauw een bodem komen in de pot. Waardoor er meer zuurstof bij de thee komt, wat kan betekenen dat het jouw theesmaak vernietigt. Als je de thee niet kunt bijvullen dan kun je het in een kleinere pot vullen. Door een theedoos aan te schaffen is de thee goed afgesloten en gaat de theesmaak niet verloren. Als je veel pickwick thee drinkt dan is er speciale Pickwick theedoos, zodat je jouw pickwick thee mooi kunt bewaren. Verder kun je in de theedoos een mooie onderscheid maken tussen alle verschillende soorten thee. Ook ligt het mooi op tafel zodat jouw gasten zelf kunnen kiezen welke thee ze willen drinken.

Reageer op dit onderwerp