11% van de jongeren tot 23 jaar in Hollands Kroon krijgt wel eens te maken met jeugdzorg

HOLLANDS KROON – Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar in Nederland ontving in 2020 jeugdzorg. Hiermee daalde dit aantal voor het eerst sinds de decentralisatie in 2015, waarbij de jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten is gebracht. Minder jongeren startten in 2020 een jeugdzorgtraject en afgesloten trajecten duurden gemiddeld langer. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In Hollands Kroon kreeg in 2020 11% van de jongeren wel eens te maken met Jeugdzorg, enkel Den Helder scoort nog slechter met 13,3% van de jongeren tot 23 jaar. In het Algemeen scoren de 4 gemeenten in de Noordkop wel het slecht in Noord-Holland, zelfs nog slechter als Amsterdam waar gemiddeld 10% van de jongeren tot 23 jaar te maken krijgt met jeugdzorg.

In verhouding tot het totaal aantal jongeren tot 23 jaar wordt de meeste jeugdzorg gegeven in gemeenten in Midden-Limburg en Oost-Groningen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

 

Reageer op dit onderwerp