Buurtgezinnen Hollands Kroon, reddingsboei voor overbelaste gezinnen

HOLLANDS KROON – Sinds september 2020 kunnen gezinnen in de gemeente Hollands Kroon die overbelast zijn, een beroep doen op Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: ‘Opvoeden doen we samen’.  Buurtgezinnen koppelt gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.  Buurtgezinnen zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin, versterkt de gemeenschapszin en vermindert beroepsmatige hulp en uithuisplaatsingen

Hoe werkt het?
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. 
De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Hoe kan je steunen en wie kan er steungezin zijn?

 

Corinne Veldman-Louter

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. 

Buurtgezinnen is in Hollands Kroon doorlopend op zoek naar gezinnen met (oudere) kinderen, maar ook grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) nodigen we ook van harte uit om zich aan te melden!

Als er een steungezin gezocht wordt, dan is dit terug te lezen op de website van Buurtgezinnen: https://www.buurtgezinnen.nl/waar/noord-holland/hollands-kroon/.  Met name in Anna Paulowna is er nu een grotere vraag dan er aanbod van steungezinnen is. Er wachten een aantal gezinnen op een liefdevol en warm steungezin!

Corinne Veldman- Louter treedt in de gemeente Hollands Kroon op als coördinator voor Buurtgezinnen: “Het vragen van hulp of het hebben van een steunend netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Buurtgezinnen is daarom een fantastisch initiatief wat heel laagdrempelig, met een beetje aandacht een groot verschil kan maken. Zonder hulpverlenende instanties of andere maatregelen, maar met de bestaande kracht uit de buurt waarin kinderen spelen en naar school gaan. Opvoeden doen we samen!” 

Meer informatie: https://www.buurtgezinnen.nl/waar/noord-holland/hollands-kroon/ Voor informatie kunt u contact opnemen met Corinne Veldman- Louter, 06 48076299 of via de email: corinne@buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen Hollands Kroon is te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/Buurtgezinnen-in-Hollands-Kroon en op instagram: https://www.instagram.com/buurtgezinnen_hollands_kroon/

Reageer op dit onderwerp