Lezing bij Orion: wat zijn fotonen en wat kunnen wij er mee doen

BOVENKARSPEL – Op woensdag 5 juni 2019 is er bij volkssterrenwacht Orion de lezing: Wat zijn fotonen en wat kunnen we daarmee? De lezing wordt gegeven door Dr. Michiel de Dood. Dr. de Dood heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en gepromoveerd in 2002 aan het FOM-Instituut AMOLF in de group van Prof. Albert Polman op het gebied van fotonische kristallen en spontane emissie.

Na zijn promotie 2 jaar in de group van Prof. Dirk Bouwmeester bij de University of California at Santa Barbara (UCSB) gewerkt aan macroscopische kwantum toestanden en verstrengeling van photonen. Sinds 2005 werkzaam aan de universiteit Leiden en als onderdeel van een onderzoekssamenwerking tussen de TU Delft en Leiden geleid door Prof. Leo Kouwenhovenen (tot 2015) en ontving hij voor zijn onderzoek in 2005 een Vidi subsidie van NWO. Sinds 2010 werkzam als universitair hoofddocent (associate professor) aan de universiteit Leiden op het gebied van de quantum optica en doet experimenteel onderzoek naar het maken en detecteren van kwantum-mechanisch licht.

Samenvatting van de lezing:

Licht speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven en we zijn vertrouwd geraakt met dit verschijnsel. Maar wat is het nu precies? Is er een kleinste eenheid van licht? Deze vraag komt voor het eerst naar voren in de 17e eeuw natuurkunde van Newton die spreekt over lichtdeeltjes. Pas aan het begin van de 20e eeuw wordt het essentieel om gebruik te maken van deze lichtdeeltjes in de verklaring van het foto-elektrisch effect.

Tegenwoordig zijn fotonen onmisbaar in de moderne natuurkunde, experimenteel onderzoek naar quantum mechanica en zijn er serieuze toepassingen van fotonen denkbaar. Zo wordt inherent veilige quantum communicatie mogelijk als je enkele fotonen kunt maken en deze ook afzonderlijk kunt tellen. In Leiden doen we onderzoek aan het maken van bijzonder quantum licht, zoals enkele fotonen en gecorreleerde paren van fotonen, en gebruiken fotonen om beter te begrijpen hoe dunne supergeleidende draden enkele fotonen kunnen tellen. Detectoren die enkele fotonen kunnen detecteren zijn onmisbaar in het begrijpen van de correlaties tussen twee fotonen eb vormen de basis van ons begrip van de moderne quantum mechanica.

  • Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden via:  pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445
  • Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie/thee in de pauze).

[signoff]

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs