Hollands Kroon Actueel
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing over gemaal Cruquius in het Stoommachinemuseum Medemblik

13 januari @ 14:00 - 16:00

Medemblik – Op zondag 13 januari 2019 houdt het Stoommachinemuseum in Medemblik een lezing over het gemaal Cruquius. De heer Marius Thijssen, rondleider bij het gemaal, vertelt over de geschiedenis van de Haarlemmermeer en de noodzaak om dat gevaarlijke water droog te malen.

“Waterwolf” zo werd de Haarlemmermeer ook wel genoemd. Dit monster dreigde bij zuidwester stormen ook Amsterdam en Halfweg te verslinden. Er waren al heel lang plannen om de Haarlemmermeer droog te malen, maar vanwege de grootte van deze droogmakerij gebeurde dit pas halverwege de negentiende eeuw. Oorspronkelijk zou men maar liefst 200 windwatermolens nodig gehad hebben, maar er werd voor drie stoomgemalen gekozen. Daarvan is Cruquius nog het enige gemaal met de oorspronkelijke pompinstallatie.

Binnen in het prachtige gebouw staat een Engelse stoommachine die uniek is in de wereld. Zelfs de Britten komen speciaal naar Nederland om hem te zien.

De lezing ‘het Gemaal Cruquius’ vindt plaats op zondag 13 januari 2019 vanaf 14.00 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Museumkaarthouders en leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.

Meer informatie over het museum: www.stoommachinemuseum.nl

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hollandkroonactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Gegevens

Datum:
13 januari
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Stoommachinemuseum
Telefoon:
0227 544732
E-mail:
communicatie@stoommachinemuseum.nl
Website:
www.stoommachinemuseum.nl

Locatie

Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
Medemblik, 1671 HJ
+ Google Maps
Telefoon:
0227 544732
Website:
www.stoommachinemuseum.nl